HR liiketoiminnan tukipilarina

Kuten ensimmäisessä blogissa mainittiin, HR:n tehtävä on tukea yrityksen liiketoiminnan tavoitteita suunnittelemalla ja kehittämällä henkilöstöön liittyviä toimintoja. Kuten omistajien ja johdon tavoitteena on mahdollistaa yrityksen menestys, on se myös henkilöstöjohtamisen perimmäisenä tavoitteena. HR on osa organisaation inhimillisiä voimavaroja ja tavoitteena on saada oikeat ihmiset oikeaan tehtävään tekemään tuloksellista työtä yrityksessä (Tilisanomat.fi). Koronapandemian ja muiden kriisien ravistellessa työelämää ja yrityksiä hyvän henkilöstöjohtamisen merkitys on entisestäänkin korostunut.

Kuva: Pixabay

Henkilöstö on avain menestyvään liiketoimintaan

Hyvin johdettu henkilöstö voi olla ratkaisevan tärkeä menestyvän liiketoiminnan kannalta. Jotta yritys voisi olla tuottava, innovatiivinen ja joustava, tarvitaan määrältään sopivaa ja oikein kohdennettua, osaavaa, työkykyistä, sitoutunutta, muutosmyönteistä sekä innovatiivista henkilöstöä (Viitala R. 26). Hyvin johdettu henkilöstö auttaa yritystä saavuttamaan kilpailuetua ja parantamaan liiketoiminnan tuloksia. Organisaation henkilöstö muodostaa merkittävän osan sen toiminnasta ja vaikuttaa suoraan sen kykyyn saavuttaa tavoitteet ja menestyä kilpailussa.

Viitalan mukaan, kilpailuetua tuottava henkilöstöjohtaminen on strategista, vastuullista ja tehokasta. Muuttuvissa olosuhteissa liiketoimintalähtöinen henkilöstöstrategia ja laadukas henkilöstökäytäntö varmistetaan henkilöstöprosessien sujuvuudella, tuloksellisuudella ja vastuullisuudella. 


Kuva: Pixabay

Analytiikka tiedon tukena

Henkilöstöjohtamisen analytiikka on tärkeä työkalu organisaatiolle, sillä se auttaa tekemään parempia päätöksiä henkilöstön hallinnassa. Henkilöstöjohtamisessa käytettävä analytiikka auttaa organisaatioita ymmärtämään, miten sen henkilöstö vaikuttaa liiketoimintaan ja miten sitä voidaan kehittää entistä tehokkaammaksi ja tuottavammaksi. Näin organisaatio pystyy tekemään parempia päätöksiä jotka tukevat sen liiketoimintastrategiaa ja parantavat kilpailukykyä. 

Analysoimalla käytettävissä olevaa tietoa, voidaan reagoida osaamisen ja sen kehittämisen lisäksi esimerkiksi poissaoloihin, jolloin mahdollistetaan ratkaisut työhyvinvoinnin edistämiseksi. Lisäksi ennakoivaa analytiikkaa tuottava HR auttaa liiketoiminnan johtoa ja esihenkilöitä reagoimaan tapahtumiin tai muutoksiin jo silloin, kun ne ovat vasta tulossa (Tilisanomat.fi). Ennakoimalla yrityksen ja henkilöstön tulevaisuuden näkymiä pystytään vastaamaan työelämän ja työntekemisen muutosten tuomiin haasteisiin ja näin suunnitellaan molempia tukevia ratkaisuja sekä varmistetaan, että yrityksellä on riittävästi osaamista ja resursseja tulevaisuudenkin tarpeisiin. 


Kuva: Pixabay

HR:n tehtävänä on tukea yrityksen liiketoimintastrategiaa ja sitä voidaan tukea monin tavoin rekrytoinnista koulutukseen ja kehittämiseen sekä henkilöstöhallinnon prosessein. Kun yrityksellä on hyvä HR-strategia- ja toiminta, se voi houkutella, kehittää ja pitää hyvät työntekijät, mikä lopulta tukee liiketoimintaa ja menestystä.

Lähteet:

Tilisanomat.fi, Henkilöstöhallinto - oikeat ihmiset oikeisiin tehtäviin

Viitala R. 2021. Henkilöstöjohtaminen. Keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit. 1. painos. Edita Publishing Oy. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

HR-työn tulevaisuuskuva digissä