HR-työn tulevaisuuskuva digissä

Viime blogissa väläyteltiinkin jo digitalisaation tuomia muutoksia organisaatioiden ja HR-ammattilaisten työhön. Nyt syvennymme hieman tekoälyn ja digitalisaation maailmaan ja mitä se käytännössä tarkoittaa organisaatioille ja HR-ammattilaisille.

Digitalisaatio tulevaisuuden työelämän mahdollistajana

Digitalisaatio tuo uusia mahdollisuuksia työelämään ja johtamiseen. Tulevaisuuden työelämässä tarvitaan väistämättä uusia taitoja ja työn luonne tulee muuttumaan digitalisaation myötä. On kuitenkin muistettava, että johtamisella on suuri merkitys sille, miten digitaalisten työkalujen käyttöönotto organisaatiossa sujuu. Työkalut itsessään ei kuitenkaan tuo organisaatioon tehokkuutta, vaan niitä on osattava käyttää ja niiden käyttöönottoa johtaa. 

On selvää, että digitalisaation myötä osa nykyisistä työtehtävistä tulee katoamaan ja tilalle syntyy uusia ammatteja jotka vaativat uusia taitoja. Työelämän kehittäminen vaatii jokaiselta aktiivista otetta, niin yksilö- kuin organisaatio- ja yhteiskuntatasolla. Viitalan mukaan, koronapandemian aikana huomattiin kehitysloikka organisaatioiden virtuaalisuudessa esimerkiksi etätyömahdollisuuksissa. Sadat miljoonat ihmiset eri aloilla opettelivat ja ottivat käyttöön aktiivisesti digitaalisia työvälineitä vain muutamissa viikoissa. 

Kuva: Pixabay

Digitalisaatio näkyy HR-työssä

Mitä tämä kaikki tarkoittaa sitten HR-työlle? Tokikaan digitalisaatio ei ole uutta HR-asiantuntijalle sillä dataa ja analytiikkaa on hyödynnetty organisaation ja työntekijöiden kasvun tukena jo pidempään. 

Esimerkiksi suorituksen seuranta ja kehittäminen, rekrytointitarpeiden ennakointi ja työntekijän elinkaaren seuranta helpottuu digitaalisten työkalujen avulla. Annukka Tiiroinen HR viestissä kertoo, että tiedolla johtaminen ja päätöksenteon laatu paranee, kun päätökset perustuvat arvailun sijaan dataan. Dataa analysoimalla voidaan ymmärtää paremmin organisaation työntekijöitä ja sitä, miten he voivat omalta osaltaan auttaa yritystä kasvamaan ja menestymään. 

Digitalisaatio on tuonut mukanaan myös HR-työhön uusia työnkuvia kuten esimerkiksi HR-analytiikan, joka onkin uusi hyödyllinen ja helppokäyttöinen työkalu henkilöstöhallinnon työkalupakissa. Hr-analytiikka tehostaa dataan perustuvaa päätöksentekoa poistaen kokonaan arvailujen ja aavistusten perusteella tehdyt päätökset (Sympa s.a.). HR-analytiikka on arvokas resurssi kaikilla toimialoilla. 


Kuva: Pixabay

Tekoäly - uhka vai mahdollisuus?

Tekoälyn perimmäinen idea on yksinkertaisuudessaan yhdistää valtavia määriä tietoa ja laskentatehoa, jotta voidaan tehdä asioita ihmisvoimia nopeammin ja tehokkaammin. Tekoälyyn liittyvät menetelmät pyrkivät mallintamaan ihmisaivojen toimintaa, jotta tietokoneet kykenevät tekemään päätöksiä ja oppimaan itsenäisesti ilman ihmisen ohjausta. 

Tekoälyä voidaan hyödyntää monin tavoin henkilöstöjohtamisessa, esimerkiksi rekrytoinnissa, koulutuksessa, suoritusarvioinnissa ja työntekijöiden hyvinvoinnin seurannassa. On kuitenkin tärkeää huomata, että tekoälyn käyttöön liittyy myös eettisiä kysymyksiä, kuten tietosuoja. Siksi on tärkeää, että tekoälyä käytetään vastuullisesti ja läpinäkyvästi, ja että se otetaan käyttöön aina tietosuojalainsäädännön mukaisesti. 

Puhutaan, että tekoäly tulisi viemään tulevaisuudessa monilta ihmisiltä työt. On kuitenkin hyvä muistaa, että tekoälyltä puuttuu intuitio ja se tarvitsee ihmiseltä luovuutta saadakseen dataa. Tulevaisuudessa tekoäly tulee varmasti muokkaamaan nykyisiä työpaikkoja ja työtehtäviä, mutta myös luomaan uusia. 


Kuva: Pixabay

Lähteet:

CGI, Mitä on tekoäly?

HR Viesti, Muutosjohtaminen on avain digitalisaation onnistumiseen

Viitala R. 2021. Henkilöstöjohtaminen. Keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit. 1. painos Edita Publishing Oy.

Sympa, HR-analytiikka - Kaikki mitä sinun tulee tietää


Kommentit